Welcome to Joto Foreign Language Club, New Students! 新入生の皆さん、ようこそ外語部へ!

令和5年度は、新入生27名とオーストラリアからの留学生のロバートを新たな仲間に加え始動しました!

We recently welcomed 27 new students as well as one foreign student, Robert from Australia!

今年度の外語部は、主に三つの活動を中心に行います。

This year, our club will focus on three major activities.

まず1つ目は、城東祭に向けた映画制作です。昨年度に引き続き、今年度は更にパワーアップした作品に仕上がる

よう部員全員で力を合わせて頑張ります。

First of all, we will continue working on making a film for the Joto festival that will be held in September.

Continuing from last year, we will keep working all together to create a high-quality film.

今年度のテーマは、「地方創生」と「とくしま回帰」です。映画の中には、徳島県の魅力や工芸品、地名などが

登場します!いくつ見つけられるか楽しみながらご覧ください。

The themes of the film this year are "revitalization" and "recursion to Tokushima."

In the film, you will admit Tokushima's fascinating works as well as the name of the places, so don't miss it! and enjoy the film!

2つ目は、ディベート大会への参加です。今年度も、積極的にディベート大会への参加をします。

Secondly, we will keep working on participating in debate competitions. 

ディベートをすることで、論理的思考や相手を納得させる意見を構築する力を養っていきます。

Through debate participation, we can nurture the skills of logical thinking as well as how we can persuade people by outputting our well-constructed opinions.

PDAディベート世界交流大会や九州・四国ディベート大会等への参加を目指して頑張ります!

We are aiming for participating PDA debate world congress as well as HPDU Shikoku Kyushu Open this year again! 

最後は、世界各国の料理を研究するクッキングワークショップです。

Lastly, the cooking workshop focuses on researching world cuisines!

外語部には、カナダ、ノルウェー、オーストラリアからの留学生が所属しています。

Currently, there are three foreign students that are our club members!

They are from Canada, Norway, and Australia.

それらを最大限に生かして、普段馴染みのない多国籍料理を通して、国際感覚を醸成していきます。

Our club should make the most of it, and nurture students' global senses by researching the international cuisines that are not so familiar to them!

外語部は、まだまだ部員を募集中です!

Our club is stll welcoming new students to join!

多目的室2または201HRで月・金の週2回、活動しています。

Our club is held every Monday and Friday after school at Tamoku 2 or 201HR.

興味のある人は、いつでも見学に来てくださいね。

If you are interested in our club, please do not hesitate to pop in!

外語部

Foreign Cooking Event

2024年6月20日 00時00分

Have you ever tried Canadian food?

On Thursday, June 20th, members of the Foreign Language Club participated in a cooking event at school where Julie, Joto's current ALT, taught them how to prepare some traditional dishes from her culture. Julie comes from a small town located near Montreal, Quebec, Canada. The Province of Quebec is found in the Eastern part of Canada. It has its own unique traditional culture influenced by its French roots.

 For the event, the students were split in two groups; one worked on the main dish, while the other prepared the dessert.

The main dish is called "tourtière". It is a kind of meat pie that is often eaten during the colder months. It is especially popular to eat on Christmas and New's Year Eve, as well as at the sugar shack (where maple syrup is made) during early Spring. Some students rolled the dough into flat circles while the others prepared the ground meat filling that would go into the pies.

As for the dessert, this time the students prepared some "pouding chômeurs". "Pouding" is the French spelling of the English word "pudding", while "chômeur" means "unemployed person". It is a cake topped with thick, sugary sauce. While that event's recipe only called for brown sugar, many people in Quebec usually add maple syrup to the mix. Here too, the students were split into two teams: one taking care of making the cake, while the other prepared the brown sugar sauce.

While the dishes were in the oven, Julie used the leftover dough to prepare some "pets de soeurs" (which literally means "nuns' farts"), rolled pastries made with a mix of butter, brown sugar and cinnamon.

Once every was ready, the students sat together to enjoy the fruit of their labour.

If you have the time, we encourage you to try to make these recipes at home. Please enjoy a taste of Quebec!

 

6月20日(木)、外語部のメンバーはForeign Cookingイベントを開催しました。

ALTであるジュリーが、彼女の地元であるカナダのケベック州の伝統的な料理を教えてくれました。ケベック州はカナダの東部に位置し、フランスの影響を受けた独自の伝統文化を持っている地域です。

 

メインディッシュ"tourtière"と、デザート"pouding chômeurs"を作りました。

メインディッシュ"tourtière(トッチャァ)"はミートパイのようなもので、特にクリスマスや大晦日によく食べられるそうです。

デザートの"pouding chômeurs(プディン ショマー)"は、砂糖たっぷりの濃厚なソースをかけたケーキです。今回のレシピでは黒砂糖だけを使用しましたが、ケベックでは多くの人がメープルシロップを加えるそうです。

2つのグループにわかれてそれぞれがパイとケーキを作りました。慣れないレシピの料理でしたが、みんなで協力して楽しみながら作ることができました。

オーブンでパイを焼いている間、ジュリーは残った生地を使って、バター、ブラウンシュガー、シナモンを混ぜたロールケーキ "pets de soeurs"を作ってくれました。

すべての準備が整ったところで、生徒たちは一緒みんなで異国の料理を楽しみました。

時間があれば、ぜひご家庭でも作ってみてください。ケベックの味をお楽しみください!

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tourtière

pouding chômeurs